söndag 3 november 2013

Stora vingar över ån


 I helgen gjorde jag en jämförelse mellan 3 stycken olika vingpaddlar, den nyinköpta Gpower Nitro ställdes mot Epic large mid-ving och min trogna ZJ.
  Jag började med att sätta Nitron i vattnet under de första 5 kilometerna. Den damen visade från första paddeltaget att det är hon som bestämmer! Här protesterades det vilt när jag i början inte var uppmärksam på hur jag satte i den, Däremot så blev jag väl belönad efter några minuter, då jag snällt rättade in mig i ledet. Varje paddeltag som utförs korrekt i isättningen blir till ett lyckat upptag.
 Till en början upplevde jag den något yxig i draget, men detta p.g.a min ovana.
  Jag märkte också att den här paddeln behöver någon form av linda på "vridhanden", då paddeln styr så pass hårt. Här är det också snävt/vertikalt isätt som gäller, vilket märks i fart

   Vi bryggan bytte jag till Epic, där kändes det direkt att det här är en mer "förlåtande paddel", som också tillåter att man är något mindre precis genom paddeldraget. Epicen har ett ovalt paddelskaft, som är stabilt och till skillnad från Nitron inte behöver någon linda, då den inte heller är lika "bossig" i uppförande.
 Här märkte jag att man måste öppna upp den "lösa handen" mer, p.g.a det ovala skaftet. Om det är bra eller dåligt låter jag vara osagt. Någon fördel är dock det inte. 5 km avverkades fort, paddeln saknade karaktär i förhållande till Nitron.

 Väl vid bryggan igen, tog jag upp säsongens trotjänare ZJ (som är en Epic-kopia), skönt att kunna paddla med lite mer frekvens var min första reaktion. Paddeln är något mindre och sedermera lite lättare att hålla en hög jämn hastighet med. Det är bra att testa nya saker för att få lite distans till det gamla.
  Min trotjänare blev helt plötsligt en smula ointressant, då den likt sin storebror Epic - saknar lite karaktär...

 Avslutningsvis så tycker jag att dessa olika paddlar fyller olika syften och också passar olika paddlare olika bra. Jag tycker att Epic och ZJ är paddlar som passar allt ifrån havspaddlare och surfski-fantaster till racing paddlare, p.g.a sitt neutrala, förlåtande uppträdande. Nitron är mer en utpräglad slätvatten-racing paddel, den kräver mycket men ger mycket tillbaka om man ger den sin fulla uppmärksamhet. Nu kanske jämförelsen haltar lite p.g.a att Nitro och Epic är relativt mycket större än ZJ. Runt 805 cm2 för Nitro, Epic 820 cm2 och 750 cm2 för ZJ. Ganska stor skillnad om man inte orkar driva de större paddlarna, då blir tekniken lätt fel. Jag drabbas naturligtvis snabbare av mjölksyra och tröttnar fortare med de större, men paddelns grundkaraktär känns oberoende av storlek på bladen.
  Anledningen till att jag har olika stora blad/paddlar är att träningen blir mer varierad och rolig, samtidigt som jag slipper ha plaskande "bollar"under kanoten, för motståndsträning. Jag kör mig helt enkelt trött med ett "för stort blad", sen vilar jag och fortsätter igen... Då blir inte heller tekniken lidande.

  Intressant är att det inte bara är storleken som avgör hur "tung" den är att dra genom vattnet, längden och paddelbladets utformning spelar också in. Nitron upplevdes som tyngst, förmodligen för dess design, samt att den kräver god teknik/uppmärksamhet och är väldigt precis i sin rörelse genom paddeldraget.


Gpower Nitro till vänster är gjuten i ett stycke

Gpower har Qnect, som paddelkoppling, Epic och ZJ har lenght-lock med en arm, båda systemen har för och nackdelar, Lengh-lock är lite bräckligare (se ZJ) men lättare att justera på vattnet. Qnect känns som ett stabilare system överlag.

Här ser man Nitron till vänster med sin något aggressivare formgivning och parallell-blads-design.

Notera Nitro till höger och ving-kanten som är betydligt mer kuperad/accentuerad jämfört med Epic till vänster. 
  

   

11 kommentarer:

 1. Tack för bra feedback!. Nu är jag säker på vad jag ska köpa :-)

  SvaraRadera
 2. Kul:-) Nu blev jag nyfiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har renonerat så här:
   Vill ha en neutral paddel eftersom jag är nybörjare i motionslåda, och eftersom jag tänker köra långlopp nästa år, behöver jag en lätt paddel. Tyvärr är jag varken stark el. har en massa kondition, så mitt val blir nog: (med ovalt skaft) ZJ -W0, 90% kolfiber
   Kan det vara ett bra val tro?

   Radera
 3. Absolut. Tror också att de är något billigare än Epic.

  SvaraRadera
 4. Hei
  Jeg har en Gut paddel som jeg føler kunne hatt en mer solid catch. kan du sammenligne med den hvis du har prøvet den

  SvaraRadera
 5. Var paddelen mest stabil ved isettet eller i drag/power fasen, synes du?

  SvaraRadera
 6. Drag/power fasen, men det var viktigt med isättet för att den fasen skulle bli bra hela vägen till upptag. Nu menar jag Gpower.

  SvaraRadera
 7. Intressant jämförelse av de tre olika paddlarna!

  SvaraRadera
 8. Tack:) Det går ju att skriva hur mycket som helst om olika paddlar. Det blir också en liten personlig synvinkel. Lutar åt att jag fortsätter med Gpower. Behöver dock en något mindre för längre distanser.

  SvaraRadera